Gevarensymbolen en veiligheidszinnen

Veilig werken in een laboratorium is belangrijk, helemaal met de wetenschap dat de meeste labmedewerkers regelmatig met gevaarlijke stoffen te maken krijgen tijdens hun werk. Deze gevaarlijke stoffen zijn sinds 2009 te herkennen aan de verplichte GHS-symbolen die op een etiket of verpakking wordt meegegeven.

De GHS-symbolen 

GHS staat voor: Globally Harmonised System. Met GHS worden stoffen en mengsels ingedeeld op gevaareigenschappen. Het doel is om wereldwijd één systeem te gebruiken voor het identificeren, classificeren en etiketteren van gevaarlijke stoffen. De gevaarstofsymbolen zijn onder te verdelen in 9 hoofdgroepen:

GHS01: Explosief

Producten die kunnen ontploffen door een vlam, warmte of wrijving.

GHS02: Ontvlambaar

Producten die makkelijk ontbranden wanneer er een vlam of warmtebron in de nabijheid is.

GHS03: Oxiderend

Producten die veel zuurstof bevatten en de verbranding van ontvlambare of brandbare stoffen bevorderen.

GHS04: Samengeperst gas

Gassen onder druk, zoals samengeperste gassen, vloeibare gassen en sterk gekoelde vloeibare gassen. Ook opgeloste gassen krijgen dit etiket.

GHS05: Bijtend

Producten die corrosief en bijtend zijn. Deze producten kunnen de huid en slijmvliezen aantasten bij contact en (brand)wonden veroorzaken.

GHS06: Giftig

Producten die een gevaar vormen voor de gezondheid en dodelijk kunnen zijn inademing, of bij opname via de huid en mond.

GHS07: Schadelijk

Producten die bij direct, langdurig of herhalend contact, irritatie, jeuk, roodheid van de huid of ontstekingen kunnen veroorzaken.

GHS 08

GHS08: Gevaar voor de gezondheid

Producten die schadelijk kunnen zijn voor de organen en voortplanting en mogelijk kankerverwekkend zijn.

GHS09: Milieugevaarlijk

Producten die schadelijk zijn voor plant- en dieromgeving wanneer deze in het milieu terechtkomen.

Wat is het verschil tussen H- en P-zinnen?

Wat zijn de H-zinnen 

Elke H-zin geeft informatie over het gevaar van een stof. Een H-zin bestaat uit één letter en drie cijfers, wat een unieke code maakt. In totaal zijn er 72 individuele, en 17 gecombineerde gevarenaanduidingen. De opmaak van de nummering zijn gestandaardiseerd in elke taal, zodat de H-zinnen overal dezelfde betekenis hebben.


De gevarenaanduidingen zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën:

  •  Fysieke gevaren 
  •  Gevaren voor de gezondheid
  •  Gevaren voor het milieu

Voorbeelden van H-zinnen 

H200-zinnen hebben betrekking op Fysische gevaren. H300-zinnen gaan over stoffen die gezondheidsgevaar opleveren en H400-zinnen bevatten waarschuwingen die betrekking hebben op de milieu gevaren van een stof. H220: Zeer licht ontvlambaar gas, bv. Aceton. H331: Giftig bij inademing, bv. Butaangas. H411: Giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen, bv. Lilial.

Wat zijn de P-zinnen?


Elke P-zin geeft aan welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen als u met een stof werkt. Een P-zin bestaat uit één letter en drie cijfers, wat een unieke code maakt. In totaal zijn er 116 individuele, en 33 gecombineerde voorzorgsmaatregelen. De opmaak van de nummering zijn gestandaardiseerd in elke taal, zodat de P-zinnen overal dezelfde betekenis hebben.




De voorzorgsmaatregelen zijn onder te verdelen in vijf verschillende categorieën: 

  •  1 – Algemene veiligheidsaanbevelingen 
  •  2 – Preventieve voorzorgsmaatregelen 
  •  3 – Veiligheidsaanbeveling voor reacties 
  •  4 – Veiligheidsaanbeveling bij opslag 
  •  5 – Voorzorgsmaatregelen bij afval

Voorbeelden van P-zinnen 

P100-zinnen gaan over de 3 algemene voorzorgsmaatregelen. De P200-zinnen gaan over preventieve maatregelen. De 300-zinnen hebben betrekking op voorzorgsmaatregelen in verband met reactie. P400-zinnen beschrijven maatregelen met betrekking tot het opslaan van gevaarlijke stoffen. Er is 1 P500-zin, deze gaat over het afvoeren van een gevaarlijke stof.
  • P102: Buiten bereik van kinderen houden.
  • P223: Contact met water vermijden in verband met een heftige reactie en een mogelijke wolkbrand.
  • P320: Onmiddellijk een antigifcentrum of een arts raadplegen.
  • P420: Gescheiden van ander materiaal bewaren. P501: Inhoud/verpakking afvoeren naar …

Bescherming en veiligheid

Veilig werken staat voorop. Elk dag krijgen medewerkers te maken met gevaarlijke stoffen. Een klein ongeluk kan grote gevolgen hebben. Wij bieden u een groot assortiment in persoonlijke & industriële bescherming en veiligheidsartikelen zoals: afval-en vernietigingszakken, handschoenen, veiligheidsbrillen, beschermende kleding of veiligheidsetiketten.

Gratis GHS-poster voor uw lab

Vraag gratis onze handige Boom GHS-poster aan. Hang deze op in uw laboratorium en u heeft alle H- en P-zinnen overzichtelijk op een rij, met de bijbehorende GHS-symbolen.