Het boombos

Het coronavirus heeft ons extra doen beseffen dat een goede gezondheid één van de belangrijkste dingen is. In 2020 bestond ons familiebedrijf precies 125 jaar. Helaas konden we dit niet uitgebreid vieren. Daarom leek het ons een leuk idee om een cadeau te geven waarmee wij investeren in uw en onze toekomst. Het plan: Minimaal 500 bomen planten in ons eigen ‘boombos’.

Boombos in Meppel

Ergens relatief snel een bos planten is nog niet zo makkelijk, want we hebben te maken met verschillende partijen en bestemmingsplannen etc. Gelukkig is er na veel overleg samen met Gemeente Meppel een mooie locatie voor het bos gevonden. Hieronder ziet u op de kaart van Meppel en aangegeven waar het bos/park zal worden geplant (circa 3.000 m2).

De wensen

Achter de schermen werd hard gewerkt aan de realisatie van het bos. Gemeente Meppel had leerlingen van Technasium Dingstede gevraagd om de wensen en ideeën van de bewoners rondom het toekomstige bos/park in kaart te brengen. Aan de hand van ca. 150 reacties zijn er een aantal mooie ontwerpen gemaakt voor het boombos/park. Deze ontwerpen zijn 1 november 2021 gepresenteerd d.m.v. maquettes aan de betrokken partijen.

Boombos ontwerpavond

De volgende stap van Buro MAAN en Gemeente Meppel was om een fysieke bijeenkomst te organiseren voor de bewoners. Echter is dit meerdere malen uitgesteld door de toen geldende Corona-maatregelen. Uiteindelijk heeft de boombosontwerp avond op 29 maart 2022 plaatsgevonden in Schouwburg Ogterop Meppel. Een groep van circa 40 omwonenden van het toekomstige boombos mochten zelf aan de tekentafel. In totaal zijn er 7 ontwerpen gemaakt. Daarnaast werden de mooie maquettes van de leerlingen van CSG Dingstede ook gepresenteerd aan de omwonenden.


Presentatie ontwerp

Uit alle ontwerpen is uiteindelijk een mooi ontwerp gemaakt. Het eerste ontwerp is woensdag 8 juni 2022 door Buro MAAN gepresenteerd. De reacties waren erg positief! Aan de hand van een paar gewenste aanpassingen heeft ontwerpbureau MAAN het plan uitgewerkt. Bekijk het definitieve plan hier >.

Mandenmakerspark

Omdat de projectnaam boombos niet de officiële naam was van het bos/park, is er eind 2022 een prijsvraag uitgezet door Gemeente Meppel. Hiervoor kon iedereen suggesties inzenden. Bettie van Es-Klaver bedacht de nieuwe naam: Mandenmakerspark. Ze kreeg op 31 januari 2023 uit handen van wethouder Van Ulzen haar prijs. 

Boom plantdag

De planning was om eind 2022 aan de slag te kunnen met het planten van de eerste bomen. Echter moest er eerst nog een geschikte aannemer worden gevonden voor de grondbewerking. Gemeente Meppel heeft deze partij gevonden en heeft samen met hun een strakke planning gemaakt. Op woensdag 8 maart 2023 hebben we samen met Gemeente Meppel, Provincie Drenthe, Plan Boom, NMF Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe de eerste bomen geplant en is het officiële naambord ‘Mandenmakerspark’ onthuld!

Een boompje bijdragen

Naast de 500 bomen die wij gaan planten, wilden wij het bos graag nog verder uitbreiden om de duurzaamheid te bevorderen. Eind 2022 kondigde Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe aan dat ze een subsidie van 50.000 euro aan de gemeente Meppel verlenen voor de uitvoering van het project Boombos. Super goed nieuws! Daarnaast kon u tot 1 januari ook uw boompje bijdragen door middel van een ‘boom donatie’ ter waarde van 5 euro. In totaal hebben we hiermee 278 extra bomen/donaties ontvangen.

Wij willen alle sponsoren heel erg bedanken hiervoor!


10 miljoen extra bomen door heel Nederland

Dat is komende vier jaar het doel van Plan Boom. Bomen helpen o.a. om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Daarnaast maken ze ook onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder! Meer informatie vindt u op de website van Plan Boom.

Bomen nemen CO2 op

Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds. Een van de concrete manieren om dit tij te keren is door massaal bomen te planten. Een boom bindt gemiddeld 1 ton CO2 in 50 jaar tijd. Tien miljoen bomen binden 10 miljoen ton CO2!

Schaduw en verkoeling

Bomen zijn van belang voor het tegengaan van de stijging van de temperatuur (klimaatmitigatie) en voor het opvangen van de effecten van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Bomen zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress en brengen schaduw en verkoeling.

Bomen houden water vast

Naast water vast houden in droge tijden, zijn bomen ook goed voor de biodiversiteit. Bomen, houtwallen en bossen vormen een belangrijke habitat voor vele soorten planten en dieren. Toename van bomen in Nederland levert daarom ook een directe bijdrage aan biodiversiteit. We kiezen voor inheemse soorten, omdat hun groeiwijze leven geeft aan een veelheid van soorten, van schimmels en mossen tot avifauna.